Elke dag 24 uur bereikbaar 0344 - 68 32 44

Vraag & Antwoord van Scholtus Uitvaartzorg

Waarom de aula naam conference ?

50 jaar geleden bestond het deel  ten westen van Tiel nog helemaal uit boomgaarden. Veelal  perenboomgaarden. Met de naam conference van de aula en de aanplant van fruitbomen hebben wij weer een beetje fruit terug gebracht naar dit deel van Tiel.

Wat is het verschil tussen een eigen graf (koopgraf) of algemeen graf (huurgraf)?

Een eigen graf is meestal voor 20 jaar en na die tijd kan je het laten verlengen. Het graf is vaak bestemd voor twee personen van dezelfde familie.

Een algemeen graf is voor 10 jaar (het wettelijke grafrusttermijn) en kan na die tijd niet worden verlengd. Het graf wordt gedeeld met een onbekend persoon.

Waarom kost een begrafenis zoveel meer dan een crematie?

Het verschil in de kosten heeft te maken met het graf dat wordt uitgezocht. Een graf voor 20 of 30 jaar inclusief onderhoud begraafplaats en het openmaken van het graf (grafrecht) kost ca. € 3800 daar komen dan de kosten van uitvaart nog bij. Ook een grafsteen kost ca. €2000.

Een algemeen graf is aanzienlijk goedkoper en de totale kosten van begraven in een algemeen graf of een crematie verschillen niet veel, ca. €1200. Ook hier komen dan nog wel de kosten van de uitvaart bij.

Waarom moet bij een crematie de as één maand in het crematorium blijven?

Het is wettelijk geregeld dat de as één maand in het crematorium moet blijven, om de nabestaanden de tijd te geven over de as bestemming na te denken. 


Moet de as worden bewaard in een urnenmuur op de begraafplaats?

Dat moet niet, maar kan wel. Nabestaanden beslissen wat er met de as zal gebeuren. Uitstrooien door de nabestaanden zelf op een speciale plek waar de overledene vaak kwam, of in een rivier of bos, is kosteloos. Aan verstrooien op het strooiveld van een begraafplaats of bewaren in een urnen nis, zijn wel kosten verbonden, die nog al eens verschillen per gemeente.

Thuis bewaren mag uiteraard ook.