Zonder poespas

Loslaten zoals hij wilde

Zijn hele leven heeft hij gezegd: "Als ik er niet meer ben, stop me maar in een jute zak!"

Eren en herdenken doen we allemaal op onze eigen manier. Soms zijn toespraken overbodig en is samenzijn belangrijker.

Samenkomen en hem begeleiden naar zijn rustplaats. Hij zit immers al diep verankerd in het hart!

'Het is geen jute zak geworden' benoemt Sven terwijl hij de afscheidskamer in het Uitvaarthuis binnenloopt, een knipoog naar zijn nicht. Die beaamt 'Nee inderdaad, maar wel een nette degelijke kist. Zo een jute zak is blijkt niet te mogen bij het crematorium'.

De geur van koffie en de verse appeltaart vult de Elstar woonkamer. 'Hij smaakt bijna net zoals die van opa Jan die hij op de verjaardagen maakte' En al snel volgen de herinneringen en vele anekdotes, op de achtergond de tonen van zijn favoriete muziek. Het gezin, kinderen en kleinkinderen ontspannnen. Er is nog tijd voor een 2de kop koffie voordat we vertrekken naar het crematorium. 

Eenmaal bij het crematorium aangekomen begeleiden de kleinkinderen opa Jan naar binnen, er volgt een heldere uitleg. Het is goed zo, weliswaar geen jute zak maar wel een afscheid zonder veel poespas. Precies zoals hij dat wilde en natuurlijk mocht zijn appeltaart niet ontbreken.  

 

Kosten van deze vorm van afscheid ca € 5100,-

 

Sfeervolle avond

daarna nog ‘even’ samen

Kaarslicht is een veelzeggend symbool. Het symboliseert liefde, licht en warmte. Het verdriet kunnen we niet wegnemen maar deze drie elementen bieden troost tijdens een afscheidsdienst. En wanneer die schemering valt in de avonduren komt kaarslicht extra tot haar recht. 

Het is een mooie nazomer dag medio september en de schemering valt.

Wanneer ik het pad op loop bij het Uitvaarthuis ruik ik de heerlijke geur van de vuurkorf. Eenmaal binnen in de Conference ruimte voel ik de warmte en huiselijke sfeer. De kaarsen en tonen van de achtergrond muziek geeft me een gevoel van rust. Mijn tante geef ik een knuffel en ik ga zitten voordat het afscheid gaat beginnen. 

Nog even bekijk de digitale kaart op mijn telefoon, 'fijn er is straks nog tijd genoeg om met elkaar bij te praten een eind tijd staat er niet op'. Het is zolang geleden dat ik iedereen heb gesproken of gezien, helaas ontmoeten we elkaar nu met deze omstandigheden. Marco kan er niet bij zijn maar kijkt mee via een livestream. 

Mijn tante en haar kinderen gaan de afscheidskamer binnen, de dienst zal zo gaan beginnen. Terwijl de eerste tonen worden ingezet van Bach gaan we staan, oom Rob wordt de ruimte in begeleid.

Het is een mooie intieme dienst geworden, het kaarslicht verlicht de ruimte en geeft me een behaagelijk gevoel. Buiten is het inmiddels donker. Met elkaar brengen een toast uit. Een toast op het geleefde leven van oom Rob. De wijnglazen klinken, en als snel volgen de vele herinneringen. 

Na dit mooie samenzijn rest mijn tante morgenochtend nog een lastige opgave, ze brengt haar man samen met hen kinderen naar het crematorium. Een laatste rit. 

 

Kosten van deze voor van afscheid ca €6950

'The Roast'

In herinnering zoals ik was

Gezamelijk brengt iedereen mij naar het crematorium waarbij op de oprijlaan een lange rij met vrienden staan om mij de laatste eer te bewijzen. Aan de kist hechte ik niet zoveel waarde en ik heb dan ook de goedkoopste variant gekozen. 

Al mijn vrienden en familie worden op de hoogte gebracht van mijn overlijden doormiddel van een video via Whatsapp, tenslotte communiseerde we altijd zo. Het mooist zou ik vinden dat ik niet vergeten wordt. Mijn bestaan mag hier niet eindigen bij de crematie, maar doorleven beginnend bij de bbq met familie en vrienden. 

Hopelijk bespreken ze mijn leukste maar zeker ook mijn slechte stunts, alsof ik nooit weg ben.

Oma's cake

Standaard crematorium met een persoonlijke afsluiting.
Zoals vaak gebeurt wordt alles in het crematorium gedaan. De afscheidsdienst met mooie voordrachten, persoonlijke muziekstukken en een prachtige fotoreportage.

De afsluiting wordt daarna ook vaak in het crematorium gedaan vanuit het oogpunt van gemak.

Helaas komen we daarna te vaak tegen dat de afsluiting opgejaagd, 'kil' en onpersoonlijk wordt ervaren. Dit heeft met de tijdsdruk van het 'bijpraten' en vaak koele uitstraling van de koffiekamer te maken.

Daarom geven wij je graag de ruimte om een warm en informele nazit te houden in onze Conference ruimte, zonder tijdsdruk om rustig bij te praten.

 

De uitvaart wordt geregeld door pa en zijn dochters. De keuze valt op een massief  popelieren kist en ze sturen 80 rouwkaarten. De dienst is in de zaal van het crematorium met 50 personen, waar we luisteren naar toespraken en kijken naar fotobeelden.

De familiereünie is in de Conference zaal van het Scholtus uitvaarthuis met een high tea, waarbij een nichtje als extra de cake van oma heeft gemaakt.

Kosten zijn ongeveer €8180