Kunst om verlies te verzachten

11 juni 2024

Het is mooie lente dinsdagmiddag en Jan-Henk van Ieperen blikt samen met Annemarieke Scholtus terug op het afscheid van zijn schoonmoeder, nu bijna een jaar geleden.

 

‘Het was een intense periode, verdrietig maar tegelijk zo ontzettend mooi. Dat ze haar beschilderde kist nog heeft kunnen zien, ja daar ben ik extra dankbaar voor.’

-Jan – Henk van Ieperen-

 

Samen kunst maken

 

Gerdie was allesbehalve saai dus haar uitvaartkist moest óók de aandacht en energie uitstralen die zij al die jaren aan ons gaf.

Creativiteit stond altijd centraal in het gezin van Gerdie en ze was maar wat trots op al het diverse talent, dat creativiteit verbindend werkt was dan ook merkbaar in dit hele proces.

 

Er is meer

 

Gerdie was er stellig van overtuigd dat er meer is dan dat wij kunnen zien, en vlinders zijn daar voor haar een wezenlijk onderdeel in.

 ‘Telkens wanneer er een vlinder jullie begroet, denk aan mij, ik ben dichtbij.’ 

-Gerdie-

 

Samen met de kleinkinderen Jezz, Bo en Saar zijn wij bij het uitvaartcentrum met spuitbussen en kwasten aan de slag gegaan.

Het was Gerdie zelf die ons de inspiratie toefluisterde, mooie kleurige bloemen waar ze zo van kon genieten. En de laatste weken van haar leven prijkte een bloemenzee in haar woonkamer. Maar ook die prachtige symbolische vlinder mocht niet ontbreken.

 

Verbindend

 

Het heeft een verbindende werking gehad om dit samen met elkaar te mogen realiseren. Ondanks de intens verdrietige periode, heeft samen kunst maken het verdriet verzacht.

En dat is een herinnering die vandaag de dag nog steeds troostend doorwerkt.

Als gezin heeft deze ervaring ons extra verbonden en zo hebben we op een bepaalde manier toch iets moois van haar dood kunnen maken.

 

We wisten dat er snel een definitief afscheid zou komen maar het feit dat we samen iets konden doen bracht ook een stuk verlichting.  We hebben heel veel gehuild, maar ook heel veel gelachen. 

‘Haal me wel uit de kist voordat ik de oven in ga, de kist is te mooi daar kun je vast nog wel een kast van maken.’

-Gerdie-

 

 

Bespreekbaar

 

De liefde die wij in de weken voorafgaand aan haar overlijden hebben ervaren, is met geen pen te beschrijven. Het onvermijdelijke op deze manier af kunnen sluiten is echt een geschenk geweest.

We weten allemaal dat we een keer aan de beurt zijn maar ‘die dood’, het blijft gewoon een raar iets. Definitief afscheid nemen van iemand die je zo dierbaar is, iemand dagelijks moeten missen. Nee dat gaat je niet in de koude kleren zitten.  

Iemand missen wil je nooit, echter wil je ook niet dat het leven lijden wordt.

 

Het is waardevol dat we het afscheid met Gerdie zelf besproken hebben. Het heeft ons gesterkt tijdens een heftige periode. 

Ze was overal bij betrokken, van de locatie voor het afscheid te midden van de natuurlijke bloempracht op Maashorst, het plekje voor haar urn. De teksten die we schreven ter ere van haar. Mijn dochter Faye heeft de liedjes nog laten beluisteren die ze heeft ingezongen speciaal voor oma. En tot slot heeft ze ook haar persoonlijke kunstzinnige uitvaartkist nog kunnen bewonderen.

 

Samen kunst maken om het verlies te verzachten

 

Als ik dan nu reflecteer op deze periode heeft het voor ons helende werking gehad.

Zijn we dankbaar voor de samenwerking met Annemarieke van Scholtus uitvaartzorg.

We kregen alle tijd en ruimte en konden daardoor met elkaar wanneer het ons uitkwam de kist achter de schermen bij het uitvaarthuis beschilderen. Haar begeleiding voelde vertrouwd ‘op gepaste afstand en toch nabij waar nodig’.

Afscheid nemen is een heel persoonlijke ervaring. Het enige wat ik nabestaanden wil meegeven, is dat je geen enkel woord onbesproken moet laten en respect moet hebben voor elkaars gevoelens. Iedereen verwerkt verdriet op zijn of haar eigen manier. Geef het de ruimte die het nodig heeft en praat over afscheid als je dierbaren nog leven.

Kings of colors

Ben je geïnspireerd en zou je ook verlies willen verzachten door kunst te maken? Je kan mij altijd benaderen via mail: janhenk@kingsofcolors.com